DSC_3645_.jpg

Zwanger

Je bent zwanger! 

Nadat je erachter bent gekomen dat je zwanger bent kun je je aanmelden bij een verloskundige. Je hebt hiervoor geen verwijzing nodig van de huisarts. 

Lees verder als je benieuwd bent wat wij als verloskundige voor jou gaan betekenen in de komende maanden. 

zwanger vrouwtje.png
 

De verloskundige zorg in Nederland

Nederland heeft een uniek zorgsysteem vergeleken met andere landen. Een gezonde vrouw gaat voor de begeleiding van haar zwangerschap naar een verloskundige. Onze zorg is laagdrempeliger en er is veel tijd en ruimte voor persoonlijke aandacht. 

Mochten wij in jouw zwangerschap constateren dat er zorg van een arts nodig is dan hebben wij korte lijnen met de verschillende ziekenhuizen in Den Haag. Soms constateren wij al aan het begin van je zwangerschap dat je aanvullende zorg nodig hebt en soms pas gedurende je zwangerschap en/of tijdens de bevalling. Het is ook mogelijk dat wij de zorg voor jou delen met de gynaecoloog. 

Een bijkomend voordeel van begeleiding door een verloskundige is dat je zelf kan bepalen waar en op welke wijze jij bevalt. 

Wat doet de verloskundige

Tijdens de zwangerschap zullen wij elkaar ongeveer vijftien keer zien, geheel afhankelijk van jouw wensen, behoeften en de ontwikkeling van jouw zwangerschap. Naarmate je zwangerschap verder vordert kom je vaker voor een controle. 

Wij begeleiden jou tijdens je zwangerschap, bevalling en het kraambed. Wij verlenen medische zorg en geven uitgebreide voorlichting, maar het belangrijkste is dat wij altijd voor jou klaar staan. Je mag 24/7 laagdrempelig contact met ons opnemen voor vragen, bijzonderheden of bij ongerustheid. 

 
DSC_3433.jpg

Eerste controle

De eerste afspraak vindt plaats tussen 6-10 weken en duurt een uur. Tijdens deze afspraak zullen wij kennis maken met elkaar. Daarnaast willen wij jouw persoonlijke situatie zorgvuldig in kaart brengen, dit doen wij door het stellen van vragen over o.a. je gezondheid, ziektegeschiedenis en eventueel medicatiegebruik.  

Je krijgt voorlichting over voeding, vitamines, leefstijl en indien gewenst over de mogelijke onderzoeken in de zwangerschap. Ook beantwoorden wij al jouw vragen. 

Wij zullen je bloeddruk meten, er wordt bloed afgenomen en wij plannen een vroege echo voor je in. De uitgerekende datum kan het beste gesteld worden rond een zwangerschapsduur van 10 weken. Vanaf 12 weken zwangerschap is het mogelijk om het hartje via de buik te beluisteren. 

 

Termijnecho

Tijdens de termijnecho wordt het embryo van kruin tot stuit gemeten (CRL), aan de hand van deze lengte kan de exacte uitgerekende datum berekend worden. Tussen de 9-12 weken zwangerschap is deze meting het betrouwbaarst. 


Bloedonderzoek

Er wordt aan het begin van je zwangerschap bloed afgenomen om te screenen op infectieziekten en ter opsporing van antistoffen tegen bloedgroepen. 

Wil je meer informatie over deze screening klik dan hier

  • HIV

  • Hepatitis B

  • Syfilis

  • Bloedgroep

  • Aanwezigheid rhesus (D) en (c)

  • Irregulaire antistoffen

Wij controleren ook het ijzer- en suikergehalte in je bloed (Hb/MCV en glucose).


Prenatale Screening

Indien jij en je partner dit wensen is het mogelijk om je baby in de zwangerschap te laten onderzoeken op een aantal afwijkingen en aandoeningen. Je hebt keuze uit prenatale screening op down-, -edward-, patausyndroom middels de NIPT, en een structureel echo-onderzoek (SEO) bij 13 en 20 weken.

Wij zullen jou en je partner uitgebreid informeren over de onderzoeken die beschikbaar zijn en jullie helpen om een weloverwogen keuze te maken. 

Op www.pns.nl vind je alle benodigde informatie. 

Vitamines en mineralen

In de zwangerschap is het raadzaam om extra vitamines te nemen, met name Foliumzuur en Vitamine D. 

Foliumzuur 

Foliumzuur (vitamine B11) is belangrijk voor de vroege ontwikkeling van de baby. Inname van deze vitamine verkleint de kans op neurale buis defecten waaronder een open ruggetje. Het advies is om al te starten met het innemen van Foliumzuur voor aanvang van de zwangerschap. Het duurt ongeveer vier weken voordat je lichaam voldoende foliumzuur heeft opgebouwd. 

Neem dagelijks 0,4 - 0,5 milligram foliumzuur, in ieder geval tot en met de tiende week van je zwangerschap.

Vitamine D 

Vitamine D zorgt ervoor dat calcium uit de voeding kan worden opgenomen. Dit is belangrijk voor een goede botopbouw van de baby. 

Neem dagelijks 10 microgram vitamine D. 

Foliumzuur en vitamine D zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist of apotheek. Je kunt ook kiezen voor multivitaminen speciaal geschikt voor zwangere vrouwen.  

Calcium

Calcium is een mineraal dat nodig is voor de opbouw en het onderhoud van de botten en het gebit. Calcium zit in melk, melkproducten, groente, noten en peulvruchten. Voldoende inname van calcium is belangrijk tijdens de zwangerschap. Op de site van het voedingscentrum kun je controleren of je voldoende calcium binnen krijgt. Wanneer hieruit blijkt dat je te weinig calcium binnenkrijgt per dag, is het advies om een extra supplement van 1000mg in te nemen. De maximale hoeveelheid calcium per dag is 2500mg (of 2,5 gram) calcium. 

Pauw2500.jpg
DSC_3610.jpg
 

Vervolgcontroles

 
 

Om het verloop van je zwangerschap in de gaten te houden kom je met regelmaat bij ons op de praktijk voor een controle. Wij willen weten hoe het met jou gaat, er is tijd om vragen te stellen en wij geven informatie over je zwangerschap, verdere onderzoeken en regelzaken. 

Het is ons doel om de gezondheid van jou en je baby te bewaken. Je bloeddruk wordt gemeten en middels uitwendig onderzoek van de buik controleren wij de groei en hartslag van je baby. Zo nodig zetten wij bloedonderzoek of echoscopisch onderzoek in. 

De frequentie van de controles loopt op naarmate de zwangerschap vordert. In het begin van je zwangerschap heb je maandelijks een afspraak en aan het einde wekelijks. 

Tijdens je zwangerschap leren wij jou beter kennen en word je langzaamaan voorbereid op je bevalling. 

ZWANGERSCHAPSKLACHTEN 

Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam een grote verandering door en telkens staan er andere lichamelijke klachten en ongemakken op de voorgrond. 

Hier lees je over de meest voorkomende klachten, maar bespreek ook vooral met ons waar je last van hebt. 

Miskraam

Soms loopt een zwangerschap anders dan gehoopt en eindigt het vroegtijdig in een miskraam. Een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis die veel vrouwen overkomt. Eén op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam.

Symptomen van een miskraam zijn bloedverlies en hevige buikpijn. Daarentegen betekent dit niet dat er bij elk bloedverlies en buikpijn sprake is van een miskraam. Een enkele keer wordt een miskraam al opgespoord tijdens een echo.

Neem laagdrempelig contact met ons op wanneer je denkt dat er mogelijk sprake is van een miskraam.

Meer informatie over een miskraam kan je hier vinden.

Kinderwens 

Ben je nog niet zwanger, maar heb je wel een kinderwens? Ga dan naar de website www.strakszwangerworden.nl. Hier vind je veel informatie over onderwerpen die te maken hebben met gezond zwanger worden.



 

 
Pauw2500.jpg